Konya Forum

Geri Git   Konya Forum > Konyaliyiz Tanışma Kaynaşma Forumları > Evlenmek İstiyorum!!!

konya ewlenme adetleri

Evlenmek İstiyorum!!!

Yeni Konu Aç Cevapla

Konu Araçları Mesaj Gösterim Modları
Eski 02-05-2009, 08:32 PM   #1
mesnevi Bay
Süper Moderatör
DikkatWww.Konyaliyiz.Net'e HoşGeldiniz !!!

mesnevi Üyenin Avatarı
Bilgiler
Konya-Merkez Şubesi
Üye No: 7
Konu: 564
Teşekkür Grafiği
Teşekkürleri: 3
8 mesajına 42 kere teşekkür edildi.
+Rep Derecesi
+Rep Puanı : 33
+Rep Seviyesi : mesnevi is on a distinguished road
Forum Level Level: 33 [Konyaliyiz.NetKonyaliyiz.Net]
Paylaşım: 81 / 816
Güç: 523 / 8390
Tecrübe: 64%

Varsayılan konya ewlenme adetleri

KENDİ GÖRÜDÜKLERİMDEN SİZE KONYADA EWLENME ADETLERİNİ YAZACAGIM İNŞALLAH YAZLIŞIM OLMAZ OLURSADA SİZLER CEVABLARINIZA YAZARSINIZ

EWLENME

Hayatımızın en önemli geciş safhalarından biri evlenmedir.Birde benim için cok önemli olsa gerek hayatımda odamı tek kullanıdım yatagım tek oldu bundan sonra herşeyi aşkınla sevdiginle bir düşünüp yapacaksın tek olsak herşeyi istedigimiz gibi yaparım.Kendim ewlenir gibi yazacagım yada konyalinin.

KIZ İSTEME:

Mesnevinin evlenmesine karar veren babam ve annem dünürcü göndermede gayet gizli hareket ederler. Bu da ilk önce kadınlar tarafından yapılır. Önce mesnevinin annnesi ve kız kardeşi, kızkardeşi yoksa akrabalarından en yakını, mesnevinin begendigi kız varsa ilk önce ona giderler yoksa ailenin akrabalarından yoksa ailesine uygun bir kız ararlar bulunduktan sonra kız evine gider. Kızın güzelliğine terbiyesine, vücudunun sağlamlığına alıcı bir gözle bakarlar. Kızı uygun bulmazlarsa,hiç bir şey demeden izin alıp giderler. Kız beğenilirse, bu işlerde hünerli olan bir kadını öncü olarak, kızın önce annesinin ağzını ararlar. Bu arada oğlanın durumu hakkında bilgi verirler.Genelde ben iyi biri oldugum için sormalarına gerek yoktur ama sorsunlar adet yerini bulsun. Uygun görülürse kızlarına dünürcü geleceklerini anlatırlar ve telefonla haber verirler. . Bu arada gönderilen aracı kız tarafına giderek oranın nabzını yoklar kızın verilecegine işaret arar.Hatta şöyle bir durumla da sonuç anlaşılır. Ayakkabıları çevrilmişse bu işin olacağına, çevrilmeyip dışarı konulmuşsa olmayacağı anlaşılır. Bu şekilde bir başlangıçtan sonra, erkek dünürcü kız evine gider.Önce ailenin babam ve annem gelir akrabalardanda yakınları gider. "Allah'ın emri, Peygamber'in kavli ile kızınımızı oğlumuza zevceliğe istemeye geldik" diyerek dünürlük edilir. Buna karşılık kızın babası hiç bir şeyden haberi yokmuş gibi, bir süre düşünür, eğer vermeye gönlü varsa; "Sizin ve mahdumumuz için bir şey diyemem, Allah yazdıysa bir şey diyemem. Bana bir kaç gün müsade edin, ben bir düşüneyim" der. Vermeye niyeti yoksa, "Kızım küçüktür, evlenme vakti değildir" yada "kızımız sözlü, sözlü olmazsa sizden iyisine mi verecektik" deyip savuşturur.

Gönüllerin inancına varılırsa, bu konuşdan sonra iki veya üç gün ara verilir. İkinci kez gidişte, kızın babası "Biz razıyız, fakat hısım- akrabaya bir danışalım" diye cevap verir. "Kız evi naz evi" derler . Üçüncü gidişde "Ne yapalım, Allah nasip etmişse bizim elimizde ne var, alın yazısına bir şey diyemeyiz" denir.Üçüncü gidişinde kızı verdiklerini söylerler ama kızımızla mesnevi bir görüşsünler derler.Mesnevi giderken elinde 11 adaetli bi buket kırmızı gül ve en kalitelisinden cikilota götürür sevdigi kızın eline verir.İceriye girdikten sonra herkes hoşgeldin kız şeker kolanya ardından da kahve tutar.Sonra mesnevi ve kız boş bir odada konuşurlar olduysa cikolata yenir.Mesnevi cok sevinir bu olaya kız isteme benim bildigim kadarıyla böyle oluyor.

Söz ve şerbeti begendiyseniz anlatmaya devam edecem size kalmış

mesnevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevap ver
Eski 02-05-2009, 08:38 PM   #2
k10yali
Yüzbaşı

k10yali Üyenin Avatarı
Bilgiler
Üye No: 4
Konu: 116
Teşekkür Grafiği
Teşekkürleri: 0
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
+Rep Derecesi
+Rep Puanı : 0
+Rep Seviyesi : k10yali
Forum Level Level: 17 [Konyaliyiz.NetKonyaliyiz.Net]
Paylaşım: 0 / 422
Güç: 123 / 4402
Tecrübe: 91%

Varsayılan Re: konya ewlenme adetleri

benim başımdan geçmedi ama duyduklarımla uyuşuyor teşekkürler

[center:18pin886]Zor yapılır imkansız zaman alırr..[/center:18pin886]
k10yali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevap ver
Eski 02-05-2009, 10:27 PM   #3
ask1sanattir
Yüzbaşı

ask1sanattir Üyenin Avatarı
Bilgiler
Üye No: 21
Konu: 327
Teşekkür Grafiği
Teşekkürleri: 0
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
+Rep Derecesi
+Rep Puanı : 0
+Rep Seviyesi : ask1sanattir
Forum Level Level: 19 [Konyaliyiz.NetKonyaliyiz.NetKonyaliyiz.Net]
Paylaşım: 0 / 461
Güç: 146 / 4644
Tecrübe: 47%

Varsayılan Re: konya ewlenme adetleri

evet kendini cok gözel anlatmıs vede ögünmüşsün aferin bunu haydar bey ile görüselim senın ayagın yorgandan cıkmıs anlasılan

Etiketler
adetleri, ewlenme, konya